Haber

Kuzey Kore’de Covid-19 sonrası gıda kıtlığından şüpheleniliyor

Kovid-19 salgınının başlamasının ardından uçlarını tamamen kapatan Kuzey Kore’de gıda kıtlığının arttığından şüpheleniliyor.

Bazı raporlar Kuzey Kore’de gıda kıtlığı sorununun tırmanışa geçtiğinden şüphelenirken, ülkede çok sayıda kişinin açlıktan ölmüş olabileceği belirtildi.

Uzmanlar, Kuzey sınırlarını kapattığı ve ülkede açlıktan toplu ölümlere ilişkin veri bulunmadığı için durumu tahmin etmenin zor olduğunu bildirdi.

Güney Kore’nin başkenti Seul’de bulunan Kyungnam Üniversitesi Uzak Doğu Çalışmaları Enstitüsü’nden Prof. Lim Eun-chul, “(Kuzey Kore lideri) Kim Jong-un, gıda sorununu temelden çözemezse nükleer programını istikrarlı bir şekilde ilerletemez çünkü halkın desteği sarsılacak.” değerlendirmesini yaptı.

Lim, İşçi Partisi Merkez Komitesi’nin yaklaşan genel kurul toplantısının “gıda kıtlığı sorununu tartışmak ve fikir birliğini sağlamlaştırmak için” düzenleneceğini söyledi.

“Kuzey Kore, Kim Jong-un’un iktidara gelmesinden bu yana en kötü gıda sorunuyla karşı karşıya”

Güney Kore’deki özel GS&J Enstitüsü’nden kıdemli ekonomist Kwon Tae-jin, 25 milyon nüfuslu Kuzey Kore’nin halkını beslemek için yaklaşık 5,5 milyon ton tahıla ihtiyaç duyduğu bilgisini paylaşarak, genel olarak bir tahıla sahip olduklarını belirtti. Her yıl 1 milyon ton açık.

Açığı kapatmak için Çin’den gayri resmi tahıl ithal ederek 1 milyon tonun yarısını dengelediklerini belirten Kwon, Kovid-19 salgını nedeniyle sınır ötesi ticarete getirilen kısıtlamalar nedeniyle Çin’den ithalat yapılmamış olabileceğini kaydetti.

Kwon, “Bence Kuzey Kore, Kim Jong-un’un iktidara gelmesinden bu yana en kötü gıda sorunuyla karşı karşıya” dedi. terimini kullandı.

Mevcut gıda kıtlığının toplu ölümlere neden olma ihtimalinin düşük olduğuna dikkati çeken Kwon, yüksek fiyatlara rağmen gıdanın marketlerde hala mevcut olduğunu söyledi.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı sözcüsü Koo Byoungsam, bilinmeyen sayıda Kuzey Koreli’nin açlıktan öldüğünü ancak bunun 1990’lardaki kıtlık kadar ciddi olmadığını söyledi.

Bakanlık yetkilileri, geçen yıl hasat edilen tahılın büyük bir kısmının henüz tüketilmediği için mevcut gıda sorununun kıtlıktan değil dağıtım sorunlarından kaynaklandığını kaydetti.

Kuzey Kore’de iktidardaki Personel Partisi Merkez Komitesi’nin önümüzdeki günlerde genel kurul toplantısı yapacağı toplantının gündemi kesinlik kazanmasa da “Tarımsal kalkınmada ciddi bir değişikliğe ihtiyaç var.” çağrıldığı bilinen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu