MINEX Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı Açıldı
MINEX Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir’de kapılarını açtı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fuar iştiraki İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle bu yıl 10’uncusu düzenlenen MINEX Fuarı’nın açılışına CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı katıldı. Tunç Soyer, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve TMMOB Maden Mühendisleri. Oda Başkanı Ayhan Yüksel’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Açılışın ardından sektörü temsil eden 18 birlik ve derneğin oluşturduğu Madencilik Platformu’nun sözcüsü ve Altın Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Sektör olarak “önce insan ve çevre” anlayışına sahip olduklarını, amaçlarının ülkeye, insanlığa ve doğaya fayda sağlayan “gelişimsel madencilik” olduğunu belirten Yılmaz, küresel madencilik pazarının 2018 yılı itibarıyla büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini söyledi. 2025 yılında 2,4 trilyon dolar olan Türkiye’nin de büyük bir madencilik potansiyeli var. Öyle olduğunu belirtti.
Yılmaz şunları söyledi:
“Cari açığın yaklaşık 100 milyar dolarının ne yazık ki doğalgaz, petrol ve maden ürünlerinden oluştuğunu görüyoruz. Bakanlığın bileşenleri olarak cari açığın kapatılmasında çok önemli bir rol oynayabiliriz. Altını hariç tuttuğumuzda, Sadece madencilikten kaynaklanan cari açık 30 milyar dolar civarında, bunun 25-30 milyar doları da var, milyarlarca dolar değerindeki altını da eklediğimizde 60 milyar dolardan bahsediyoruz.
Türkiye’de 2,5 milyar dolar değerinde altın üretiliyor. Altın üretimini rahatlıkla 5-6 milyar dolara çıkarabilecek potansiyelimiz var. Yapılan modelleme çalışmasına göre Türkiye’nin altın potansiyeli yaklaşık 6 bin 500 tondur. Bunun 1500 tonunu bulduk ve çalıştırıyoruz. 5 bin ton ise bulunmayı bekliyor. Bu da 275 milyar dolar anlamına geliyor.”
Madencilikle ilgili yanlış algı
Madencilik faaliyetlerinin çevreye ve insana öncelik veren, yöre halkına saygılı bir anlayışla yürütülmesi gerektiğini belirten Yılmaz, maden sahalarının rehabilitasyonu konusunda pek çok güzel örneğin bulunduğunu kaydetti.
Madencilikle ilgili yanlış algıları değiştirmek için daha fazla bilgi vermeleri gerektiğini belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bölgede yaşayan insanların, çevresinde olup biteni bilmeye hakkı var. Onların istihdamdaki öncelikleri bizim için çok önemli. Yerel halkla ilişkilere önem veriyoruz. Son dönemde katkı sağlamaya aday lokomotif bir sektörüz. Ekonomiye. Orman alanındaki ayak izimiz çok sınırlı. Özellikle yer altı işletmelerinde, “Hiç dokunmuyoruz. Farkındalığı artırmak için bakanlıklarla ilişkiler geliştiriyoruz ve madencilik algısını değiştirmeye çalışıyoruz.”
9. Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi’ne de ev sahipliği yapacak olan fuar, 16 Eylül’e kadar açık kalacak.
haber-bahcesaray.xyz