KDK’nın “21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği” konferansının oturumları tamamlandı
Başdenetçi Erdem Malkoç, insani koridorun açılmasıyla ilgili olarak, “Bugün veya yarın Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile bu anlamda görüşecek.” dedim.
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından düzenlenen “21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği” konferansının ikinci gününde “Pandemi Süreçlerinde İnsan Hakları Sorunları” başlıklı oturum gerçekleştirildi.
Oturum kapsamında Moğol Ulusal İnsan Hakları Kurumu Müfettişi Khunan Jargalsaikhan, özellikle salgının herkes için benzeri görülmemiş zorluklar yarattığını ve dezavantajlı kişilerin daha fazla zorlandığını belirtti.
Jargalsaikhan, dolaşım, yaşama, geçim, eğitim, barışçıl toplanma ve şiddetten korunma gibi hakların bir sağlık kriziyle ne ölçüde sekteye uğrayabileceğinden bahsetti.
Salgının olumsuz etkilerine değinen Jargalsaikhan, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için çalışmak gerektiğini söyledi.
Ayrıca Jargalsaikhan, salgın koşullarına dayanamayan ve iflas eden ya da işini kaybedenlerin de olduğunu belirterek, insanların ekonomik sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti.
Salgın nedeniyle ifade, toplanma, hareket ve eğitim özgürlükleri kısıtlandı.
Romanya Ombudsmanı Renate Weber, Kovid-19 salgını nedeniyle ifade ve toplanma ve eğitim özgürlüklerinin kısıtlandığını, salgınla birlikte çaba için her şeyin yapıldığını belirtti.
İlk birkaç ayda alınan önlem ve kısıtlamaların çok da gerekli olmadığına dikkati çeken Weber, birçok ülkede hareket özgürlüğünün kısıtlandığını hatırlattı.
Salgın ve aşıyla ilgili sosyal medya paylaşımlarına Facebook gibi platformlar tarafından müdahale edildiğini ve silindiğini söyleyen Weber, “Kağıt üzerinde insan haklarına bu kadar bağlıyken hükümetler bu tür evrensel sansüre nasıl izin verebildi?” O sordu.
Sırbistan Ombudsmanı Zoran Pasaliç ise salgın nedeniyle çalışmadaki hareket özgürlüğünün kısıtlandığını hatırlatarak, yaşlılar, çocuklar, kadınlar, engelliler ve azınlıklar gibi en dezavantajlı grupların haklardan daha fazla zarar gördüğünü söyledi. Bu dönemde ihlaller.
“Avrupa kıtasındaki en önemli konulardan biri Ukrayna’da devam eden savaş”
“21. Yüzyılda İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesinde Ombudsmanların Rolü” başlıklı oturumda konuşan Avrupa Konseyi Venedik Yönetim Kurulu temsilcisi Caroline Martin, “Avrupa kıtasındaki en önemli konulardan biri Ukrayna’da devam eden savaştır.” dedim.
Martin, Ukrayna’yı desteklemek dışında 21. yüzyılda Avrupa’nın öncelikleri arasında sosyal ve ekonomik hakların korunması, eşitlik, çevre ve ifade özgürlüğünün yer aldığını belirtti.
Göç konusunda Türkiye’yi en iyi anlayan ülkelerden biri Pakistan’dır.
Pakistan Federal Vergi Ombudsmanı Asif Mahmood Jah, ombudsmanların insanları devlete yaklaştıran ve anlaşmazlıkları çözen kişiler olduğunu vurgulayarak, Pakistan’da vergi mükellefi dostu bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Pakistan’ın son 20 yıldır göç mağduru bir ülke olarak Türkiye’yi en iyi anlayan ülkelerden biri olduğunun altını çizen Jah, “Göçmen kültürüyle kapılarımızı açıp yabancılara ve mültecilere yardım etmenin ne demek olduğunu biliyoruz. ” dedi.
Ombudsman, insanlara bağımsız, tarafsız ve uygun maliyetli bir analiz sunar
Sri Lanka Parlamento Ombudsmanı Kankani Tantri Chitrasiri, Sri Lanka’daki ombudsmanların rolünün yönetimin kararlarını sorgulamak olduğunu söyledi.
Chitrasiri, bazı durumlarda kamu görevlilerinin sorunları uzlaştırıcı bir biçimde çözemediklerini belirterek, “Bu durumda ombudsmanlar şikayetleri ele alıyor ve konuyu soruşturuyor. Böylece tüm makul adımlar atılıyor ve şikayetçi yasal haklarını kullanıyor.” dedim.
Chitrasiri, Ombudsman kurumunun vatandaşlara bağımsız, tarafsız ve uygun maliyetli bir analiz mekanizmasına sahip olma şansı verdiğini ve bu sayede kişilerin şikayetlerini dile getirmelerinin sağlandığını ve haklarının korunduğunu belirtti.
“Bazı uzun vadeli eylemlerin şimdi hayata geçirilmesi gerekiyor”
Katar Ulusal İnsan Hakları Kurumu Başkan Yardımcısı Mohammed Saif Al-Kuwari, insan hakları hareketinin küresel ölçekte elde ettiği başarıların bölgesel sonuçlarının da olduğunu belirtti.
Al-Kuwari, insan haklarının her yerde birebir öneme sahip olduğunu belirterek, hem küresel hem de bölgesel kaynakların eşit olarak dağıtılması gerektiğini vurguladı.
Kırılgan ve ötekileştirilmiş yaşlılar ve engelliler gibi kümelenmelerin öncelik haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Al-Kuwari, küreselleşmeyi uluslararası etkileşimler ve bilimsel ve teknik gelişmelerin getirdiği analizler doğrultusunda ele almanın önemini vurguladı.
Al-Kuwari, “Ulusal düzeyde insan haklarının ihlal edilmemesi için standartlar oluşturulmalı, uzun vadeli kısıtlamalar getirilmeli. Uluslararası insan hakları sisteminin kısa vadeli hedefleri artık bazı uzun vadeli eylemleri gerektiriyor” dedi. konuştu
Erdoğan, Putin ve Zelenskiy ile görüşecek
Başdenetçi Gurur Malkoç kapanış konuşmasında, “Bu program ile yaklaşık bir yıldır çatışan Rusya ve Ukrayna ombudsmanlarının bu toplantıda bir arada olmalarını ve ikili ilişkilerde karşılıklı diyalog kurmalarını amaçladık. ve üçlü toplantılar.” dedim.
Malkoç, Rusya ve Ukrayna’nın ombudsmanları Dmytro Lubinets ve Tatiana Moskalkova ile görüştüklerini, insani koridorun açılması için çaba ve destek taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ilettiklerini söyledi.
Şeref Malkoç, “Bugün veya yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy ile bu anlamda görüşecek.” dedi.
boyabatajans.xyz