Pekin’de Türk Kahvaltısı Tanıtıldı
– Pekin’de Türk kahvaltısı tanıtıldı
PEKİN – Pekin’deki Türkiye Büyükelçiliği’nde “Dünya Kahvaltı Günü” münasebetiyle düzenlenen etkinlikte geleneksel Türk kahvaltısı tanıtıldı.
Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen Dünya Kahvaltı Günü tanıtım etkinliğinde misafirlere Türk kahvaltısı ikram edildi. Etkinliğe Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın yanı sıra Çinli ve Türk basın mensupları ile sosyal medya fenomenleri katıldı. Türkiye’nin kültürel ve tarihi zenginliklerinin anlatıldığı ve görüntülerin gösterildiği etkinlikte, Türk mutfak kültürünün değerli bir modülünü oluşturan kahvaltı Çinli misafirlere tanıtıldı. Çin basın mensupları ve bloggerlar, hamur işleri, peynir ve reçellerin yanı sıra sucuk, muhlama, simit gibi Türk mutfağına özgü lezzetleri tatma fırsatı buldu.
“Çinli arkadaşlarımızla kahvaltıda buluşmak istedik”
Etkinlikte bir açıklama yapan Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Dünya Kahvaltı Günü vesilesiyle Türk medeniyetinin değerli bir parçası olan klasik kahvaltı kültürünü tanıtmak istediklerini belirterek, “Bildiğiniz gibi bugün Dünya Kahvaltı Günü. .Kahvaltı Türk medeniyetinde, Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir.Tüm Türkiye’de “Güne çok zengin ve lezzetli bir kahvaltı ile başlamak istiyoruz. Bugün bu geleneği sizlerle buluşturmak istedik. Etkileşimimizi artırmak adına Çinli arkadaşlarımızla bu kahvaltı vesilesiyle bir araya gelmek istedik.”
“İletişimlerimizi daha sık, daha özgürce yoğunlaştırabileceğiz”
Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin her alanda güçlendiğine işaret eden Musa, “Çin dahil dünya pandemi dönemini geride bıraktı. Bu arada temaslarımız azaldı. Şimdi pandemi tedbirleri kaldırıldı. temaslarımızı daha rahat, daha sık ve daha özgürce yoğunlaştırmak için.”
Musa, THY’nin 1 Temmuz’dan itibaren İstanbul’a Pekin, Şanghay, Guangzhou ve Hong Kong’dan günübirlik seferler düzenleyeceğini, diğer şehirlerden Türkiye’ye seferler yapmak için girişimlerde bulunduklarını bildirdi.
“Çin’den Türkiye’ye 565 bin turist”
Türkiye’nin 2019 yılında Çin’den 565 bin turist ağırladığını hatırlatan Büyükelçi Musa, “Bu rakam çok düşük. Aynı şeyi Türkiye’den Çin’e yapılan ziyaretler için de söyleyebiliriz. Bunu sadece mesafelerle açıklayamayız. Aradaki mesafe bu zayıf raporu açıklıyor. kart ve kötü puan “Yetersiz olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde bu sayıları artırmak için birlikte çalışmaktan mutluluk duyacağız” dedi. Türkiye’de doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine farklı coğrafyalar ve iklimsel zenginliklerin yaşanabileceğine işaret eden Musa, bu zenginliğin de Türkiye’ye yansıdığını kaydetti. Musa, “Türkiye’nin tarihi ve coğrafi güzelliklerini görmek ve bizzat şahit olmak için her zaman Türkiye’ye bekliyoruz” dedi.
“Bu enteresan bir tecrübeydi”
Etkinliğe katılan Çinli sosyal medya fenomeni Jiang Hao, “Bugünkü deneyimimiz çok ilginçti, çok zengin bir sofra vardı. Hem Karadeniz hem de Akdeniz kültürlerinden etkilenen yemekler servis edildi. Türkiye’deki sofra ortamı da benzer. Çin’in en büyük internet portalı Sina International yetkilisi Ye Chao, Türk kahvaltısındaki lezzetleri tattıktan sonra Çinlilere yaptığı açıklamada, “Hem yemeklerden keyif alıyorlar hem de duygular paylaşılıyor” dedi. Ye Chao, “İlk gördüğümde tadının shakshuka’ya benzediğini düşünmüştüm ama tattıktan sonra Çin’de daha çok domatesli sahanda yumurtaya benzediğini fark ettim. Lezzet açısından bundan daha zengin çünkü soğan ve biber de içeriyor.”
“Türk kültüründe kahvaltının en önemli öğün olduğunu öğrendim”
Ye Chao, “Türk kültüründe kahvaltının en önemli öğün olduğunu ve Türkiye’de kahvaltının aile bireyleri arasındaki iletişimi sağladığını, ailelerin pazar sabahları kahvaltı için bir araya gelerek hafta boyunca zengin bir sofra eşliğinde deneyimlerini paylaştığını öğrendim. Bu çok etkileyici.”
Pekin TV muhabiri Zhang Minzi de Türklerin kahvaltıda en sevdikleri yiyeceklerin muhlama ve simit olduğunu belirtti. Zhang, “Türk kahvaltı kültürü çok özel, çeşitli. Ekmek çeşitleri var. Farklı soslar, reçeller, çikolatalar ve birçok sebze var. İlk defa simit yedim. Bayıldım, çok özeldi. “